W skład zestawu który otrzymaliśmy do stworzenia recenzji wchodzą: Dieta 3D Chili oraz 3D Chili Kapsułki Odchudzające
Ponad 2200 lat temu Hipokrates, ojciec medycyny zachodniej powiedział: „Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Do dziś eksperci zgadzają się, że kolorowe owoce i warzywa odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Jak się okazuje, wiele leków i suplementów wspomagających odchudzanie wykorzystuje produkty pochodzenia roślinnego. Zawierają one naturalne związki wspomagające walkę z chorobami i nadwagą.
Substancje te znane jako fitozwiązki działają ochronnie, zmniejszają stany zapalne, redukują masę ciała i działają ochronnie na serce. Ogólnie rzecz biorąc, im dieta bogatsza jest w owoce, warzywa i zioła, tym organizm będzie miał więcej sojuszników pozwalających zapobiegać i zwalczać choroby. Według dr David Heber, dyrektora Founding Director of the UCLA Center for Human Nutrition i autora książki „What Color is Your Diet?” najlepiej jest jeść co najmniej siedem porcji owoców i warzyw dziennie, aby zapobiec zmianom jakim ulega organizm. Najnowsza Dieta 3D Chili, która cieszy się ogromną popularnością na ryku, stawia w jadłospisach oraz suplementach na produkty pochodzenia naturalnego. Przyjrzyjmy się nieco bliżej temu systemowi odchudzania.
Czym jest System 3D Chili?
Dieta 3D Chili to innowacyjny plan żywieniowy, kierowany do osób które nie potrafią uporać się z powracającą nadwagą lub otyłością. Łączy w sobie 28 jadłospisów wspomaganych trzema rodzajami kaspułek odchudzających, które posiadają certyfikat jakości produktu oraz bezpieczeństwa wydany przez Hamilton Poland S.A.
W suplemencie wyróżniamy kapsułki żółte: stymulujące metabolizm, hamujące odkładnie się tkanki tłuszczowej i wspomagające przemianę materii, kapsułki czerwone: mają za zadanie spalać tkankę tłuszczową, natomiast kapsułki koloru zielonego oczyszczają organizm z toksyn, zawierają antyoksydanty i poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Dieta 3D Chili opiera się na zwiększonej podaży kapsaicyny (organiczny związek chemiczny, pochodzący z papryczki chili).
Biegnąc po czerwone
Dieta 3D Chili wykorzystuje czerwone przyprawy i warzywa, których głównym składnikiem jest kapsaicyna – posiadająca właściwości przyspieszające metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej. Substancja ta występuje w pieprzu czarnym, kajeńskim, przyprawie curry, tabasco, a przede wszystkim w różnych odmianach papryki. Owoce pieprzowca wykorzystuje się do produkcji środków leczniczych i tabletek odchudzających, najczęściej w połączeniu z innymi substancjami.
Kluczowym elementem Diety 3D Chili jest właśnie kapsaicyna, którą należy dostarczać wraz ze świeżą papryką, uwzględnioną w przepisach, ale także w postaci czerwonej kapsułki zażywanej 30 minut przed obiadem. Wszystkie te zabiegi mają wpłynąć na zmniejszenie masy ciała. W badaniu opublikowanym przez International Journal of Obesity, przeprowadzonym w 2005 roku oceniano wpływ kapsaicyny na ilość przyswajanej energii, kalorii i tłuszczu. Eksperyment wykazał, że u mężczyzn i kobiet, średnia dzienna ilość przyjmowanych kalorii była o 10-16% niższa po spożyciu papryki zawierającej małą ilością kapsaicyny, którą podawano przed każdym posiłkiem. Wyniki sugerują, że papryki zawierające co najmniej 0,25% kapsaicyny wpływają na zmniejszenie ilości spożywanych kalorii. Dlatego spożywanie kapsaicyny może zmniejszyć ilość dostarczanych do organizmu kalorii, ale to nie powinno być podstawową formą utraty masy ciała [1].
Dietę tą mogą również stosować osoby chorujące na wrzody, gdyż według doniesień z British Medical Journal nie stwierdzono jakiegokolwiek uszczerbku na zdrowiu z powodu spożywania ostrych przypraw, przy racjonalnym leczeniu pacjentów. Przebadano dwie 25-osobowe grupy wrzodowców otrzymujących normalną dietę i środki zobojętniające, jedna grupa otrzymywała paprykę chili do każdego głównego posiłku. Po upływie miesiąca stwierdzono porównywalne wygojenie wrzodów dwunastnicy w obu badanych grupach [2].
Trzeba również dodać, że autorzy diety nie zapomnieli o likopenie (substancji nadającej warzywom czerwony kolor), który należy do grupy silnych przeciwutleniaczy neutralizujących wolne rodniki, zwłaszcza te generowane z tlenem. Wolne rodniki są niestabilnymi, bardzo agresywnymi i reaktywnymi cząsteczkami, które reagują z komórkami i może spowodować trwałe uszkodzenie DNA. Poprzez zneutralizowanie tych niebezpiecznych cząsteczek, likopen chroni organizm przed występowaniem raka, miażdżycy i choroby wieńcowej, a także zmniejszeniem poziomu cholesterolu frakcji LDL. Według USDA z przetworzonych pomidorów, takich jak keczup, sos pomidorowy i sok pomidorowy ilość stężenia likopenu jest najwyższa. Spożywanie pokarmów zawierających likopen może zwiększyć wchłanianie tej substancji [3].
6 sposobów, które można odnaleźć w diecie 3D Chili by zapewnić optymalną podaż owoców i warzyw:
- Świeże owoce dodawane są do jogurtu wraz z produktami zbożowymi..
- Tworzone są koktajle owocowo-mleczne, którymi można ugasić pragnienie.
- Warzywa oraz owoce wchodzą w skład omletów, podawanych na słodko wraz z cynamonem lub na słono z papryką chili.
- W diecie znaleźć można gotowane warzywa oraz świeże soki np. pomidorowy.
- Owoce i warzywa podawane są również w formie sałatek, którym towarzyszą liczne naturalne przyprawy.
- Świeże jarzyny występują w postaci kremów, dzięki czemu nawet jeśli nie lubisz jakiegoś warzywa łatwiej będzie Ci je zjeść.
Jak w Diecie 3D Chili urozmaicono jadłospisy?
Przyprawy to znacznie więcej niż substancje nadające smak potrawom. Wykorzystywane są w leczeniu dolegliwości od tysięcy lat, a ich właściwości pozwalają na utrzymywanie organizmu w zdrowiu. Zawierają więcej przeciwutleniaczy (związków neutralizujących wolne rodniki przyczyniające się do wystąpienia chorób) niż wiele owoców i warzyw. Zioła oferują zatem korzyści zarówno kulinarne jak i lecznicze. Dieta 3D Chili zaleca w swoich jadłospisach szeroką gamę przypraw, które zostały podzielone na trzy grupy: czerwone (chili, pieprz czarny, papryka ostra i słodka, pepperoni oraz curry), żółte (imbir, cynamon, kardamon) oraz zielone (bazylia, oregano, czosnek, szałwia, tymianek, mięta).
Każdy zbiór przypraw charakteryzuje się odmiennym wpływem na organizm, przez co stosując je, działamy kompleksowo zarówno na pracę układu pokarmowego, poprawę przemiany materii i łagodząco na żołądek, zmniejszając tym samym dolegliwości związane z niestrawnością. Sprawdźmy w takim razie czy rzeczywiście przyprawy mają w sobie taką siłę?
Przykładowy dzień z jadłospisu Diety 3D Chili
Jakich korzyści możemy spodziewać się po spożyciu cynamonu?
Cynamon dostępny jest zarówno w postaci proszku jaki i kory, posiada on długą historię zarówno jako lek, jak i przyprawa. Istnieje około stu odmian tej przyprawy takich jak Saigon i Korintje, każdy charakteryzuje się ciepłym smakiem. Cynamon jest pomocny w trawieniu, neutralizowaniu wzdęć i zwalczania przeziębień, a także pokrywa w 38% dziennego zapotrzebowanie (RDA) na magnez, który jest niezbędny w produkcji enzymów potrzebnych do metabolizmu białek i tłuszczów, w 5,6% RDA wapnia i 9,9% RDA błonnika. Kombinacja soli wapniowej i błonnika znajdująca się w cynamon może poprawić stan zdrowia jelita grubego i chronić przed chorobami serca poprzez wiązanie i usuwanie soli żółciowych z organizmu.
Dodatkowo cynamon kwalifikuje się jako żywność o aktywności przeciwbakteryjnej i przeciwutleniającej, pomaga w zapobiegać krzepnięciu krwi, poprawia funkcjonowanie mózgu i kontroluje poziom cukru we krwi. W badaniu z 2007r opublikowanym w Diabetes, Obesity and Metabolism odkryto, że po spożyciu cynamonu u siedmiu zdrowych mężczyzn odnotowano zmniejszenie ilości glukozy w osoczu i poprawę wrażliwości na insulinę (hormon, który powoduje wychwytywanie glukozy z krwi), co sugeruje korzystny wpływ na homeostazę glukozy [6].
Wpływ imbiru na organizm
Biały, żółty lub czerwony imbir znany jest z cytrusowych i aromatycznych zapachów, popularny ze względu na jego wszechstronne wykorzystanie: od pikantnych tradycyjnych dań kuchni azjatyckiej do pieczywa. Dostępne również w kilku postaciach takich jak: kandyzowany, marynowany i w proszku. Imbir pokrywa dzienne zapotrzebowanie na potas w 3,4% RDA i magnez w 3%. Przyprawa ta jest powszechnie stosowana w celu złagodzenia objawów żołądkowo-jelitowych, takich jak rozstrój żołądka i biegunka. Imbir ma także szereg właściwości terapeutycznych, przeciwutleniających, przeciwzapalnych i immunologicznych. Jak stwierdzono w badaniu opublikowanym w Obstetrics & Gynecology z 2004 roku, stosowanie imbiru jest pomocne w leczeniu nudności i wymiotów w czasie ciąży [7]. Natomiast w 2000r badanie opisane w Journal of Nutrition sugeruje, iż imbir może mieć właściwości rozrzedzające krew i zmniejszać poziom cholesterolu we krwi [8]. Dlatego też dieta 3D Chili wykorzystuję tę przyprawę prawie każdego dnia, tutaj dodaje się ją do np: surówek, jogurtów i koktajli owocowo mlecznych.
Postaw na zieloną bazylię
Istnieje ponad 60 odmian bazylii, która charakteryzuje się znanym wszystkim aromatem i jest używana w kuchni włoskiej i Południowo-Wschodniej Azji. Pokrywa RDA witaminy K w 60%, żelaza w 7% i wapnia w 6,3%. Zawiera wiele składników odżywczych niezbędnych do utrzymania w prawidłowej kondycji układu sercowo-naczyniowego. Bazylia dostarcza wielu flawonoidów (grupa fitozwiązków o wysokiej aktywności antyoksydacyjnej), przez co chroni struktury komórkowe przed promieniowaniem i uszkodzeniami wynikającymi z aktywnego tlenu. Zioło to wykorzystuje się do złagodzenia problemów trawiennych takich, jak: wymioty, skurcze żołądka i zaparcia. Znana jest również z właściwości łagodzących bóle głowy i niepokój.
Siła czarnego pieprzu
Obecnie najczęściej wykorzystywana przyprawa na świecie, charakteryzująca się ostrym, gryzącym smakiem. Realizuje ona w 12% zapotrzebowanie na magnes i w 6,9% na żelazo. Uznawany za substancję, która zapobiega tworzeniu się gazów jelitowych, a także posiada właściwości antyoksydacyjne i antybakteryjne. Czarny pieprz wpływa na układ pokarmowy poprzez stymulację kubków smakowych i tym samym alarmowanie żołądka o zwiększeniu wydzielania kwasu solnego. Ponadto w badaniu opublikowanym w Journal of Medicinal w 2010r stwierdzono, że piperyna związek chemiczny znaleziony w pieprzu jest pomocny w leczeniu zaburzeń motoryki przewodu pokarmowego takich, jak zaparcia i biegunki [9].
Świeże czy suszone oregano – zdecyduj sam
W języku greckim oznacza „niebo i radość”, oregano znane również pod nazwą dziki majeranek to pachnące, rozgrzewające zioło, z balsamicznym smakiem, szczególnie wykorzystywane w kuchni włoskiej. Przyprawa ta zapewnia 23,3% pokrycia dziennego na witaminę K, 8% magnezu i 7,3% żelaza. Posiada właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i skutecznie walczy z łagodnymi infekcjami jelita. Badania opublikowane w Journal of Medical Microbiology z 2007r donosi, że tymol i karwakrol (olejki eteryczne oregano) hamują wzrost bakterii wywołujących zakażenia skóry i ran [10].
PRZYKŁADY POSIŁKÓW Z PLANU DIETY 3D CHILI
Jak przedstawia się Dieta 3D Chili na tle głównych zaleceń IŻŻ?
Główne założenia Instytutu Żywności i Żywienia przewidują, że ilość białka jaka powinna być dostarczona w ciągu dnia to 15-20% zapotrzebowania energetycznego. Natomiast Dieta 3D Chili dostarcza protein w ilościach średnio 23%. Większa ilość białka przyczynia się zwiększenia poziomu tkanki mięśniowej gwarantując wzrost tempa przemiany materii, co w efekcie powoduje skuteczniejsze spalanie kalorii.
W przypadku tłuszczów ilość zalecana to 25-30% dziennej podaży energii, a w jadłospisach 3D Chili odnajdujemy 26%, świadczy to małej zawartości lipidów w planie żywieniowym, co przyczyni się do znacznej redukcji masy ciała. Normy IŻŻ wskazują, że ilość węglowodanów jaka powinna być w ciągu doby dostarczona to 55-60% ogólnego zapotrzebowania energetycznego, a w diecie dostarczamy ich zaledwie 50%.
Należy pamiętać, że zbyt mała podaż węglowodanów prowadzi do pojawienia bólu głowy, gdyż mózg czerpie energię z glukozy. Dieta 3D Chili nie dostarcza węglowodanów prostych, a jedynie złożone dzięki czemu uczucie sytości odczuwamy znacznie dłużej aniżeli z cukrów prostych.
Kaloryczność [kcal] | Białka [%] | Tłuszcze [%] | Węglowodany [%] | |
---|---|---|---|---|
Instytut Żywności i Żywienia | 1300 | 15-20% | 25-30% | 55-60% |
System 3D Chili | 1307 | 23% | 26% | 50% |
Co kryje się za cyfrą 3?
Liczba trzy w programie żywieniowym odgrywa znaczącą rolę, ponieważ w Diecie 3D Chili odnajdziemy:
- system składa się z2 elementów: diety na 28 dni wraz z przepisami oraz wspomagających kapsułek odchudzających
- 3 główne założenia dotyczące aktywności fizycznej zdefiniowane pod względem częstotliwości wykonywania ćwiczeń (1 raz w tygodniu; 1-2 razy w tygodniu; każdego dnia)
- 3 grupy wiekowe: wszystkie osoby do których kierowana jest dieta uzyskują porady dla poszczególnych grup wiekowych (18+, 30+ i 45+)
- wszystkie używane przyprawy w jadłospisach podzielone są na trzy grupy (czerwone- przyspieszające metabolizm, żółte- stymulujące pracę przewodu pokarmowego, zielone- oczyszczające organizm z toksyn) trzy rodzaje suplementów wspomagających dietę, każdy z nich spożywamy o innej porze dnia (kapsułki żółte przy śniadaniu, czerwone podczas obiadu a zielone na kolację)
- twórcy diety przypisują 3D Chili trójwymiarowe działanie (mniejsza masa ciała, węższy obwód talii i bioder; korzystny wpływ na układ krwionośny, nerwowy i profil lipidowy; uzyskujemy jędrne ciało, elastyczną i nawilżoną skórę).
Czy trzeba korzystać z kapsułek i planu dietetycznego?
3D Chili nie narzuca osobie walczącej z nadwagą na korzystanie ze wszystkich elementów systemu – sami musimy stwierdzić jakiego efektu oczekujemy i czego potrzebujemy.
Optymalnym rozwiązaniem jest oczywiście kompleksowe zadziałanie na organizm wszystkimi składnikami (plan dietetyczny + kapsułki). Jeżeli jednak mamy stwierdzoną zaledwie nadwagę wystarczy przestrzegać samej diety. Przy otyłości I i II stopnia powinno zadziałać się intensywniej i wprowadzić dodatkowo elementy poskramiające tłuszcz w organizmie. W celu przyspieszenia efektów producent zaleca zastosowanie kuracji TURBO polegającej na przyjmowaniu podwójnej dawki kapsułek odchudzających.
Elementy Systemu 3D Chili | <5kg | 5-10kg | 10-15kg | >15kg |
---|---|---|---|---|
Jadłospis z przepisami na 28 dni | opcjonalnie | opcjonalnie | wymagany | wymagany |
Kapsułki Odchudzające | wymagany | wymagany | wymagany | wymagany |
Więcej informacji o systemie: www.3DChili.pl
W skrócie:
Dieta 3D Chili nie tylko brzmi nowocześnie, ale i wykorzystuje najświeższe doniesienia naukowe. To krok naprzód w dziedzinie żywienia człowieka. Plan dietetyczny ma również innowacyjną formę ponieważ przypomina kalendarz, który można postawić na biurku, by mieć go zawsze w zasięgu oka. Od strony konsumenta Dieta 3D Chili wydaje się być smaczna, prosta w wykonaniu, a elementy takie, jak: miary wagowe i przeliczniki domowe oraz sposób przygotowania dania, pomogą w przygotowaniu jedzenia. Jadłospisy pomagają wyrobić prawidłowe nawyki żywieniowe u osoby przestrzegającej dietę, gdyż przewiduje spożywanie pięciu posiłków w ciągu doby, co w dzisiejszych czasach często zostaje ograniczone nawet do dwóch racji pokarmowych. Patrząc na plan żywieniowy oczami dietetyka trzeba przyznać, że dieta jest dobrą alternatywą dla osób które nie mogą się udać na indywidualne konsultacje i szukają pomocy przez internet.
Piśmiennictwo:
- „The Two Faces of Capsaicin” Cancer Res (2011)
- „Do chillies influence healing of duodenal ulcer?” N. Kumar, J.C. Vij, S.K. Sarin, B.S. Anand British Medical Journal Jun 16, 1984; 288(6433): 1803-1804.
- „Effects of short-term cinnamon ingestion on in vivo glucose tolerance.” Solomon TP, Blannin AK Diabetes Obes Metab. 2007 Nov;9(6):895-901. „Fat intake and CNS functioning: ageing and disease.” Crawford MA, Bazinet RP, Sinclair AJ. Ann Nutr Metab 2009; 55: 202-228.
- „Fish Consumption, Fish Oil, Omega-3 Fatty Acids, and Cardiovascular Disease” Penny M. Kris-Etherton, PhD, RD; William S. Harris, PhD; Journal of Nutrition 2002;106:2747-2757
- „Lycopene: From plants to humans. HortScience.” Collins, J.K., Perkins Veazie, P.M., Roberts, Peer Reviewed Journal 2006. 41(5):1135–1144.
- „A Randomized Controlled Trial of Ginger to Treat Nausea and Vomiting in Pregnancy” Smith, Caroline; Crowther, Caroline; Willson, Kristyn Obstetrics & Gynecology. 103(4):639-645, April 2004.
- „Ginger extract consumption reduces plasma cholesterol, inhibits LDL oxidation, and attenuates development of atherosclerosis in atherosclerotic, apolipoprotein E-deficient mice.” Fuhrman B, Rosenblat M, Hayek T, Coleman R, Aviram M. J Nutr. 2000;130(5):1124-1131.
- „Pharmacological Basis for the Medicinal Use of Black Pepper and Piperine in Gastrointestinal Disorders” Malik Hassan Mehmood, Anwarul Hassan Gilani Journal of Medicinal Food. October 2010, 13(5): 1086-1096.
- „Effects of oregano, carvacrol and thymol on Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis biofilms” Antonia Nostro, Andrea Sudano Roccaro, Giuseppe Bisignano, Andreana Marino, Maria A. Cannatelli, Francesco C. Pizzimenti, Pier Luigi Cioni, Francesca Procopio, Anna Rita Blanco J Med Microbiol April 2007 56:519-523