Ketchup należy do grupy dodatków do potraw, które cieszą się dużą popularnością. Dla wielu osób jest on nieodłącznym uzupełnieniem dań typu fast food, grilla, parówek, czy kanapek. Zgodnie z zaleceniami zdrowego żywienia powinno ograniczać się spożywanie produktów przetworzonych. Ketchup stanowi jednak wyjątek od tej reguły.
Mimo tego, że kojarzony jest z niezdrową żywnością, wykazuje właściwości prozdrowotne. W głównej mierze jest to zasługa pomidorów, które są cennym źródłem potasu, witamin A i C oraz likopenu. Ten ostatni ze względu na właściwości przeciwutleniające zapobiega chorobom układu krążenia i ma istotne znaczenie w profilaktyce nowotworów. Jak wykazują wyniki badań likopen wyraźnie łatwiej przyswaja się w postaci przetworzonej, skutkiem czego ketchup okazuje się być zdecydowanie cenniejszym produktem żywnościowym w porównaniu ze świeżymi pomidorami [1]. Pamiętajmy, że najbardziej wymiernym kryterium jakości ketchupu jest jego skład.
Poniżej prezentujemy ocenę najpupularniejszych ketchupów:
- Pudliszki
- McDonald's
- Heinz
- Włocławek
- Koltlin
Ketchup pikantny Pudliszki
Wartość energetyczna (kcal) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Białko (g) |
---|---|---|---|
141 | 0,1 | 33,2 | 1,3 |
Składniki:
- pomidory (183g na 100g ketchupu)
- cukier
- ocet
- sól
- skrobia modyfikowana
- aromaty naturalne
- zioła
- przyprawy
Dodatkowe informacje:
- konserwanty: brak
Ogólna ocena produktu w skali od 1-100:
Tomato Ketchup McDonald’s (producent Develey)
Wartość energetyczna (kcal) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Białko (g) |
---|---|---|---|
111 | 0,2 | 27,7 | 1,6 |
Składniki:
- koncentrat pomidorowy (190g na 100g ketchupu)
- syrop glukozowo-fruktozowy (sprzyja występowaniu otyłości oraz cukrzycy typu 2-go, a także zespołu jelita wrażliwego, podwyższa stężenie cholesterolu frakcji LDL i triacylogliceroli)
- ocet
- sól
- ekstrakt przypraw
Dodatkowe informacje:
- konserwanty: brak
- substancje zagęszczające: brak
- zawiera syrop glukozowo-fruktozowy
Ogólna ocena produktu w skali od 1-100:
Ketchup łagodny Heinz
Wartość energetyczna (kcal) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Białko (g) |
---|---|---|---|
bd | bd | bd | bd |
Składniki:
- pomidory (132g na 100g ketchupu)
- cukier
- ocet
- sól
- ekstrakty przypraw i ziół
- przyprawy
Dodatkowe informacje:
- konserwanty: brak
- substancje zagęszczające: brak
- brak informacji o wartości energetycznej i odżywczej produktu
Ogólna ocena produktu w skali od 1-100:
Ketchup łagodny Włocławek
Wartość energetyczna (kcal) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Białko (g) |
---|---|---|---|
104 | 0,5 | 22,1 | 1,8 |
Składniki:
- koncentrat pomidorowy 45%
- cukier
- woda
- sól
- seler
- cebula
- skrobia kukurydziana
- ocet
- kwas cytrynowy E330-regulator kwasowości
- przyprawy
- benzoesan sodu (E211- syntetyczny konserwant- może wywoływać alergie zwłaszcza u osób uczulonych na kwas acetylosalicylowy; potencjalnie może przyczynić się do wystąpienia astmy, pokrzywki, nadpobudliwości, działa drażniąco na śluzówkę żołądka, u osób z chorobą wrzodową może wywoływać dolegliwości bólowe)
Dodatkowe informacje:
- konserwanty: zawiera
- substancje zagęszczające: zawiera
Ogólna ocena produktu w skali od 1-100:
Ketchup łagodny Kotlin
Wartość energetyczna (kcal) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Białko (g) |
---|---|---|---|
97 | 0,35 | 21,92 | 1,32 |
Składniki:
- pomidory (136g na 100g ketchupu)
- cukier
- woda
- sól
- acetylowany adypinian diskrobiowy E1422 syntetyczny zgęszczacz
- kwas octowy E260 naturalny regulator kwasowości
- naturalny aromat
- benzoesan sodu (E211- syntetyczny konserwant- może wywoływać alergie zwłaszcza u osób uczulonych na kwas acetylosalicylowy; potencjalnie może przyczynić się do wystąpienia astmy, pokrzywki, nadpobudliwości, działa drażniąco na śluzówkę żołądka, u osób z chorobą wrzodową może wywoływać dolegliwości bólowe)
Dodatkowe informacje:
- konserwanty: zawiera
- substancje zagęszczające: zawiera
- regulatory kwasowości: zawiera
Ogólna ocena produktu w skali od 1-100:
Zastosowane oznaczenia:
- – dodatek/substancja bezpieczna dla zdrowia
- – dodatek/substancja sama w sobie nie jest szkodliwa dla zdrowia, ale może się stać przy zwiększonej częstotliwości jej spożywania
- – dodatek/substancja problematyczna, zaleca się ostrożność
- – dodatek/substancja niekorzystna dla zdrowia, odradza się częste spożywanie
Warto zapamiętać:
- Ketchupy o większej procentowej zawartości koncentratu pomidorowego mają większą zawartość likopenu i wyższą aktywność przeciwrodnikową [1].
- Ilość pomidorów użytych do wyprodukowania ketchupu nie jest właściwym wyznacznikiem zawartości likopenu i aktywności przeciwrodnikowej [1].
- Najbardziej wymiernym kryterium jakości ketchupu jest jego skład- wybierajmy te o jak najwyższej procentowej zawartości koncentratu pomidorowego.
Piśmiennictwo:
- Kowalczyk D., Baraniak B. „Zawartość likopenu i właściwości przeciwutleniające wybranych ketchupów łagodnych”, Bromat. Chem. Toksykol. – XLV, 2012, 3, str. 494-499.