Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) już 1/3 ludzkości cierpi na nadwagę lub otyłość. Otyłość to jedna z najważniejszych chorób cywilizacyjnych – dlatego wielu naukowców szuka sposobu na jej zwalczenie. „Otyłość wynika z nierównowagi pomiędzy przyjmowanymi kaloriami a wydatkowaną energią” – wyjaśniają naukowcy z Uniwerstytetu Wyoming działający w laboratorium Baskilab, którzy uznali obecną w chili kapsaicynę za doskonały suplement diety odchudzającej.
Dlaczego tyjesz?
Niestety dla wielu osób chęć spożywania wysokokalorycznych pokarmów jest na tyle silna, że często porzucają przez to swoje postanowienia o odchudzaniu. Dlatego tak zaskakujące jest to, co zaproponowali badacze z Wyoming, chodzi mianowicie o stymulację metabolizmu bez zmniejszenia przyjmowanych kalorii. Brzmi jak nierealne marzenie? Okazuje się jednak, że jest to całkiem możliwe.
Na 59 dorocznym spotkaniu amerykańskiego Towarzystwa Biofizycznego w Baltimore w dniach 7-11 lutego 2015 badacze pod kierownictwem Dr. Baskarana Thyagarajana z University of Wyoming zaprezentowali, jak kapsaicyna w diecie pobudza termogenezę i spalanie energii. Odbywa się to poprzez pobudzanie receptorów w białych i brązowych komórkach tłuszczowych. Metoda ta może pomóc w profilaktyce i leczeniu otyłości. „Białe komórki tłuszczowe gromadzą energię, a brązowe odpowiadają za termogenezę – wytwarzanie ciepła poprzez spalanie tłuszczu” – wyjaśnia Dr Baskarana Thyagarajana.
Lek na zbędne kilogramy
Dzięki swoim badaniom amerykańscy naukowcy wykazali, że kapsaicyna – główny agonista (środek wywołujący reakcję receptora) białka nośnikowego TRPV1 – przeciwdziała otyłości wynikającej z diety wysokotłuszczowej. Badania wykazały, że przyjmowanie kapsaicyny z chili na poziomie 0,01% wielkości przyjmowanego tłuszczu zapobiegało przyrostowi wagi u myszy na diecie wysokotłuszczowej – czyli zwiększyła się u nich aktywność metaboliczna i spalanie kalorii. Natomiast w przypadku myszy genetycznie pozbawionych białka TPRV1 ten efekt nie zachodził!
Reasumując: według hipotezy badaczy spożywanie kapsaicyny pobudza zmianę białej tkanki tłuszczowej na brązową, tym samym zwiększając termogenezę, która przeciwdziała otyłości. „Głównym celem obecnych badań jest poszerzenie wiedzy na temat mechanizmu przeciwdziałania otyłości przez kapsaicynę oraz przedstawienia niezbitego dowodu na dietetyczny potencjał kapsaicyny.” – wyjaśnia Dr Baskarana Thyagarajana.
Zastosowanie chili w praktyce
Wiedza o tym, że kapsaicyna ma tak zbawienny wpływ na przyspieszenie metabolizmu powinna poskutkować zastosowaniem jej w codziennej diecie. Tym bardziej, że dostępnych jest mnóstwo przepisów na różnorodne dania z zastosowaniem papryczek chili. Możesz zacząć od ekspresowego obiadu: Kasza Kuskus zapiekana z warzywami i papryczką chili.
Źródło: 3dchili.pl
Jeśli nie lubisz gotować i często wybierasz gotowe rozwiązania takie jak gotowe sałatki – możesz w łatwy sposób dodać do nich swoją dzienną dawkę kapsaicyny – zamień dołączony do nich sos (często bardzo kaloryczny) na olej lniany z dodatkiem wyciągu z papryczek chili 3D Chili olej lniany z kapsaicyną.
Inne źródła kapsaicyny
A co z osobami, które nie lubują się w ostrych smakach? W takim wypadku należy „pozyskiwać” kapsaicynę z innych źródeł. Rozwiązaniem mogą być suplementy diety zawierające właśnie ten składnik. Należy jednak pamiętać, aby był to produkt z naturalną kapsaicyną – czyli wyciągiem z papryczki chili. Należy unikać syntetycznych zamienników, które nie wykazują właściwości przyspieszających metabolizm, a mogą nawet być szkodliwe dla organizmu. Na szczęście nawet polscy producenci suplementów diety doceniają już zbawienne właściwości naturalnej kapsaicyny. Przykładem mogą być Kapsułki 3D Chili, które zawierają właśnie wyciąg z papryczek chili.
Kapsaicyna, jak powszechnie wiadomo, rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego też idealnym rozwiązaniem jest łączenie jej np. olejem. Dostępne są już gotowe takie kombinacje – w skład wspomnianego systemu 3D Chili wchodzi olej lniany z kapsaicyną (który nie tylko odchudza, ale i jest doskonałym źródłem kwasów Omega-3).
W skrócie:
Kapsaicyna ma udowodniono naukowo działanie odchudzające. Przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Wyoming badania jednoznacznie udowodniły, że substancja ta skutecznie przeciwdziała otyłości i spala kalorie.
Najlepszym jej źródłem są papryczki chili, które można dodawać do przygotowywanych dań. Osoby, które nie lubią ostrych dań, powinny natomiast szukać kapsaicyny w suplementach diety. Należy jednak zwracać uwagę na to, by była to kapsaicyna naturalna, taka, jaką wykorzystano np. w Kapsułkach Odchudzających 3D Chili, a nie jej syntetyczne odpowiedniki.
Piśmiennictwo:
- „Do chillies influence healing of duodenal ulcer?” N. Kumar, J.C. Vij, S.K. Sarin, B.S. Anand British Medical Journal Jun 16, 1984; 288(6433): 1803-1804.
- „Effects of short-term cinnamon ingestion on in vivo glucose tolerance.” Solomon TP, Blannin AK Diabetes Obes Metab. 2007 Nov;9(6):895-901. „Fat intake and CNS functioning: ageing and disease.” Crawford MA, Bazinet RP, Sinclair AJ. Ann Nutr Metab 2009; 55: 202-228.
- „Fish Consumption, Fish Oil, Omega-3 Fatty Acids, and Cardiovascular Disease” Penny M. Kris-Etherton, PhD, RD; William S. Harris, PhD; Journal of Nutrition 2002;106:2747-2757.
- „Lycopene: From plants to humans. HortScience.” Collins, J.K., Perkins Veazie, P.M., Roberts, Peer Reviewed Journal 2006. 41(5):1135–1144.
- „A Randomized Controlled Trial of Ginger to Treat Nausea and Vomiting in Pregnancy” Smith, Caroline; Crowther, Caroline; Willson, Kristyn Obstetrics & Gynecology. 103(4):639-645, April 2004.
- „Ginger extract consumption reduces plasma cholesterol, inhibits LDL oxidation, and attenuates development of atherosclerosis in atherosclerotic, apolipoprotein E-deficient mice.” Fuhrman B, Rosenblat M, Hayek T, Coleman R, Aviram M. J Nutr. 2000;130(5):1124-1131.
- „Pharmacological Basis for the Medicinal Use of Black Pepper and Piperine in Gastrointestinal Disorders” Malik Hassan Mehmood, Anwarul Hassan Gilani Journal of Medicinal Food. October 2010, 13(5): 1086-1096.
- „Effects of oregano, carvacrol and thymol on Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis biofilms” Antonia Nostro, Andrea Sudano Roccaro, Giuseppe Bisignano, Andreana Marino, Maria A. Cannatelli, Francesco C. Pizzimenti, Pier Luigi Cioni, Francesca Procopio, Anna Rita Blanco J Med Microbiol April 2007 56:519-523.
- http://www.nutritioninsight.com/news/Capsaicin-From-Chili-Peppers-Could-Prevent-Weight-Gain.html
- „The Two Faces of Capsaicin” Cancer Res (2011).
- „A Randomized Controlled Trial of Ginger to Treat Nausea and Vomiting in Pregnancy” Smith, Caroline; Crowther, Caroline; Willson, Kristyn Obstetrics & Gynecology. 103(4):639-645, April 2004.