Wszyscy wiedzą, że różnimy się od siebie. Dlaczego zatem w niektórych dziedzinach dotychczas nie brano pod uwagę faktu, że każdy z nas ma inny typ osobowości i lubi inne rzeczy. Jedną z tych dziedzin była dietetyka… oczywiście do czasu pojawienia się diety uwzględniającej czynnik osobowościowy.
Czy osobowość może mieć wpływ na nasze wybory kulinarne?
Jeśli chodzi o naszą osobowość, to jest to temat, który intrygował już starożytnych. Chyba najsłynniejszym zdaniem na ten temat jest to, jakie wypowiedział grecki filozof Teofrast z Eresos: “Dlaczego tak się dzieje, że chociaż cała Grecja leży pod tym samym niebem, a wszyscy Grecy otrzymują podobne wychowanie, to mamy tak różne charaktery”.
Przenosząc rozważania na dietetyczny grunt, powinniśmy zdać sobie sprawę z tego, że wybierając dietę musimy kierować się również tym czynnikiem – zaoszczędzimy sobie wówczas męczarni gotowania wymyślnych dań(jeśli jesteśmy tradycjonalistami) lub prostego jedzenia (jeśli lubimy eksperymentować).
Czym jest osobowość?
Czołowy badacz osobowości – H. Eysenck definiuje osobowość jako: „względnie trwałą organizację: charakteru, temperamentu, intelektu i właściwości fizycznych, które determinują specyficzne sposoby przystosowania się do otoczenia”.Mówiąc prościej: osobowość to elementy naszej psychiki, które odróżniają nas od innych i sprawiają, że jesteśmy niepowtarzalni, jedyni w swoim rodzaju. Osobowość to również zagadnienie badawcze, które od wieków fascynuje naukowców. Pierwsza związana z nią teoria pochodzi przecież od ojca medycyny – Hipokratesa. Wyróżnił on 4 typy osobowości (zależnie od przewagi jednego z występujących w ludzkim ciele płynów): sangwinik (z przewagą krwi, optymista, energiczny), flegmatyk (od przewagi flegmy,śluzu, powolny), choleryk (z przewagą żółci, wybuchowy), melancholik (przewaga czarnej żółci, smutny, depresyjny). Dziś te typy funkcjonują jedynie w naszym języku. Współcześnie pod uwagę bierze się inne teorie ludzkiej osobowości, takie, jak: fenomenologiczna czy behawioralna. Pierwsza z nich jako elementy określające osobowość określa rolę subiektywnego doświadczania rzeczywistości i naszego dążenia do zrealizowania własnego potencjału. Druga natomiast osobowość postrzega jako zestaw wyuczonych zachowań (ukształtowanych poprzez system nagród i kar).
Dlaczego osobowość jest tak ważna w dietetyce?
Osobowość w dużej mierze wpływa również na nasze zachowania „okołokulinarne”. Określa to czy lubimy gotować, kochamy eksperymenty w kuchni, poszukujemy czegoś nowego lub też tkwimy przy tradycyjnych rozwiązaniach i nie chcemy niczego zmieniać. Te zachowania z kolei wpływają na wygląd naszej diety, która powinna je uwzględniać. W przeciwnym razie decydując się na dietę, możemy otrzymać taką, która będzie dla nas albo zbyt nudna, albo zbyt rewolucyjna i szybko z niej zrezygnujemy.Każdy dietetyk musi zatem dokładnie wsłuchać się w potrzeby i preferencje swoich pacjentów i wziąć je pod uwagę podczas komponowania diety.
Źródło: www.dietaoxy.pl
Jak wygląda taka dieta?
W praktyce wygląda to tak, że odchudzanie dopasowane do osobowości jest dużo bardziej efektywne. W obecnej chwili jedyną dietą, która bardzo silnie akcentuje czynnik osobowościowy jest białkowa dieta OXY. Test psychometryczny określa osobowość pacjenta i pozwala na dopasowanie diety właśnie do jego osobowości.
Jak to działa? Na początku należy rozwiązać specjalny, skonstruowany przez psychologa test osobowości, który pozwala na precyzyjne określenie naszego typu osobowości. Dopiero na tej podstawie komponowana jest dieta. Jeśli okaże się, że jesteśmy przebojowi, energiczni i kochamy eksperymentować w kuchni – dostaniemy dietę złożoną z oryginalnych posiłków i nowych smaków. Z drugiej strony osoba, która kocha dania tradycyjne, nie lubi spędzać czasu w kuchni, dostanie jadłospis, który będzie składał się z prostych, niewymagających dań. Tak naprawdę w ciągu kilku minut dowiesz się jak powinna wyglądać dieta dopasowana do Twojej osobowości.Test psychometryczny stworzony przez zespół OXY możesz wykonać za darmo pod tym adresem: www.dietaoxy.pl/psychometric
Więcej informacji o diecie OXY: www.dietaoxy.pl
Darmowy test psychometryczny OXY dostępny pod adresem: www.dietaoxy.pl/psychometric
W skrócie:
Osobowość od dawna fascynuje badaczy. Już Hipokrates wysnuł teorię na jej temat. Współcześnie wiemy, że jest to to elementy naszej psychiki, które odróżniają nas od innych i sprawiają, że jesteśmy niepowtarzalni, jedyni w swoim rodzaju. Osobowość określa to czy lubimy gotować, kochamy eksperymenty w kuchni, poszukujemy czegoś nowego lub też tkwimy przy tradycyjnych rozwiązaniach i nie chcemy niczego zmieniać. Nasza dieta powinna to uwzględniać.
Dostępne są już diety, które opierają się na wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia oraz są dopasowane do naszej osobowości. Jedną z nich jest dieta białkowa OXY.