W naszej codziennej diecie powinny znaleźć się składniki, które silnie stymulują proces utraty wagi. Dzięki nim odchudzanie będzie nie tylko szybsze, ale również efektywniejsze. Na co zatem powinniśmy zwracać uwagę i czego powinniśmy jeść jak najwięcej? Zobaczmy.
Wszyscy znamy zalecenie: jedz 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Pojawia się ono nawet w reklamach telewizyjnych i prasie. I bardzo dobrze! Przecież z dietetycznego punktu widzenia jest ono całkowicie uzasadnione, wspiera nasze zdrowie i stymuluje proces utraty wagi. Pokarm roślinny ceniony jest przecież nie tylko ze względu zawartość składników odżywczych: witamin, składników mineralnych, a także przez zawartość innych składników (bioaktywnych), które wspomagają odchudzanie. Oto one:
Nieodkryta witamina C
Witamina C bierze udział w procesach lipolitycznych, a mówiąc prościej: dzięki tej witaminie może sprawniej zachodzić spalanie tłuszczu z okolic ud, pośladków i brzucha. Witamina C dla osób na diecie odchudzającej jest wprost nie do przecenienia. Naukowcy odkryli, że bierze ona udział w praktycznie wszystkich związanych z odchudzaniem procesach. Należą do nich:
-
Przemiany tyrozyny – hormonu warunkującego procesy spalania w organizmie, zatem stymuluje wszelkie procesy związane.
-
Witamina C aktywuje także żelazo, które transportuje niezbędny do spalania tłuszczu w komórkach tlen.
-
Zapobiega ona wychwytowi glukozy przez receptory komórek, przez co nasza wątroba nie otrzymuje sygnału, aby zaczęła produkować tłuszcz zapasowy.
-
Stymuluje produkcję L-karnityny, znanej ze swoich właściwości odchudzających. W ten sposób witamina C zapobiega magazynowaniu się tłuszczu w postaci tkanki tłuszczowej [4], [8].
MOJA RADA: Warto spożywać produkty, które zawierają dużo witaminy C – czyli: czarną porzeczkę, natkę pietruszki, grejpfruta.
Dlaczego witaminy z grupy B?
Witaminy z grupy B ogólnie rzecz biorąc pomagają przetwarzać energię chemiczną zaczerpniętą z pożywienia na energię przydatną w organizmie. Stymulują one również pracę tarczycy, przeciwdziałając tym samym związanymi z jej nieprawidłowym działaniem przyrostem masy ciała [3]. Witaminy te są szczególnie cenione wówczas, gdy zaobserwujemy w naszym organizmie następujące anomalie: problem z utrzymaniem wagi, słaba przemiana materii, czy „rekonwalescencja” po diecie naprawdę niskoenergetycznej. W praktyce: witaminy B1 i B2 są niezbędne w procesie spalania węglowodanów, witamina B7 wspomaga przetwarzanie kwasów tłuszczowych.
MOJA RADA: Warto wprowadzić do codziennej diety produkty roślinne, które są bogatym źródłem witamin z grupy B: nasiona roślin strączkowych, ryż, czosnek, orzechy włoskie, szpinak, nabiał, wątróbka, mięso, jaja.
Wszystko, co chcesz wiedzieć o błonniku…
Okazuje się, że o dobroczynnym wpływie na odchudzanie błonnika pokarmowego wiedzą wszyscy. Niestety nie wszyscy potrafią powiedzieć, dlaczego on jest tak ważny i gdzie go szukać. Błonnik pokarmowy występuje w dwóch rodzajach: rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. W owocach jest więcej błonnika rozpuszczalnego, natomiast w produktach z pełnych ziarnach zbóż przeważa błonnik nierozpuszczalny (celuloza, ligniny). Błonnik posiada mnóstwo cennych właściwości odchudzających:
-
Wynikiem spożywania błonnika jest również przyspieszenie perystaltyki jelit, reguluje on wszelkie procesy związane z wypróżnianiem.
-
Błonnik rozpuszczalny tworzy w jelitach galaretę. Ma zdolności wiązania dużą ilość wody, pęcznienia w żołądku, zapewniając poczucie sytości i jest bezkaloryczny.
-
Rozpuszczalne frakcje błonnika tworzą delikatny żel, pokrywa ściany górnego odcinka przewodu pokarmowego, przez co spowalnia wchłanianie węglowodanów, a przez to utrzymuje stałe stężenie cukru we krwi.
-
Błonnik to także doskonały sposób na detoks, pomaga oczyścić organizm z toksycznych produktów przemiany materii [7].
MOJA RADA: Najlepsze źródła błonnika to: otręby owsiane, pszenne, żytnie (nierozpuszczalne frakcje), owoce i warzywa: marchew, cytrusy, jabłka (frakcje rozpuszczalne w wodzie). Warto zwrócić uwagę na to, czy jakiekolwiek źródła błonnika znajdują się w naszej diecie (jest to szczególnie ważna w przypadku diet odchudzających, dlatego nowoczesne kuracje uwzględniają błonnik pochodzący z różnych źródeł – np. OXY Shake w diecie OXY).
Źródło: www.dietaoxy.pl
Substancje bioaktywne – łącz je!
Udowodniono naukowo, że niektóre substancje bioaktywne zwiększają utlenienie tłuszczu i hamują jego syntezę. Przez co doskonale stymulują proces odchudzania. Oczywiście znaczenie ma tutaj regularność spożywania danych substancji. A tych w produktach spożywczych jest naprawdę dużo. Często działają one na zasadzie synergii (wspierają się) np. znane nam połączenie rutyny i witaminy C zwiększa działanie witaminy C na odporność.
Przykładem takiej bioaktywnej substancji może być również zielona herbata. Zawarte w niej katechiny wpływają na układ współczulny zwiększając wydatki energetyczne i przyspieszając spalanie tłuszczu. Natomiast teina pomaga organizmowi wykorzystać zapasy tłuszczu zmagazynowane już. Teina może wraz z katechinami działać w synergii jeszcze bardziej zwiększając spalanie tłuszczu [1], [2], [5], [6].
MOJA RADA: Warto wzbogacić dietę w produkty bogate w aktywne substancje: herbata zielona, aronia, jagody, żurawina i inne owoce, warzywa.
Kalorie spalają się same
Warto wiedzieć, że istnieje cały szereg roślin, które są aktywne biologicznie i wpływają na procesy termogenezy organizmu. Noszą one nazwę termogeników. Co to za proces? W praktyce chodzi o spalanie kalorii – organizm chcąc je strawić, potrzebuje znacznie więcej kilokalorii, niż w przypadku innych rodzajów pożywienia [9]. To z kolei skutkuje szybszym spalaniem i obniżaniem masy ciała.
MOJA RADA: Wybierajmy produkty, które są termogenikami: chili, brokuły, paprykę, fasolkę szparagową, soję, pomidory, szpinak, sałatę, bakłażana, ogórka, marchewkę, kalafiora, seler, soczewicę i fasolę.
W skrócie:
Codzienna dieta powinna zostać wzbogacona o substancje, które w znaczny sposób wpływają na utratę masy ciała. Warto się nimi zainteresować i tym samym sprawić, by odchudzanie było łatwiejsze i bardziej efektywne. Do takich substancji należą nie tylko wybrane witaminy, ale również konkretne produkty o „odchudzających” właściwościach.
Warto również zrewidować, czy wybrany przez Ciebie plan diety uwzględnia je tak dobrze, jak wspomniana dieta OXY.
Piśmiennictwo:
- Całka J, Zasadowski A, Juranek J.: „Niektore aspekty leczniczego działania zielonej herbaty”, 2008, 1, str. 5–14.
- Gramza-Michałowska A, Człapka-Matyasik M.: Evaluation of the antiradical potential of fruit and vegetable snacks, Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 10(1) 2011, 61-72.
- Gryszczyńska A.: Witaminy z grupy B – naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy. Postępy Fitoterapii 4/2009, s. 229-238.
- Maćkowiak K., Torliński L.: Współczesne poglądy na rolę witaminy C w fizjologii i patologii człowieka. Nowiny Lekarskie 2007, 76, 4, 349-356.
- Mazur B., Borowska J. E.(2007): Produkty z owoców żurawiny błotnej – zawartość zawiązków fenolowych i właściwości przeciwutleniające. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, t.50, nr 3, s.239-243.
- Troszyńska A., Honke J., Kozłowska H. (2000): Naturalne substancje nieodżywcze (NSN) pochodzenia roślinnego jako składniki żywności funkcjonalnej. Postępy Fitoterapii, nr 2, s.17.
- Waszkiewicz-Robak B., Świderski F. Serafin P. (2007a): Biologicznie aktywne składniki żywności wspomagające redukcje masy ciała. Cz. I. Przemysł Spożywczy, t.61, nr 7, s.28-30.
- Wierzbicka B., Kuskowska M.: Wpływ wybranych czynników na zawartość witaminy C w warzywach. Hortorum Cultus 1(2) 2002, 49-57.
- Zieba R – Postepy higieny i medycyny doświadczalnej (Online), 2006. Otyłość: przegląd aktualnie stosowanych leków i nowych związków poddawanych ocenie klinicznej.