Niestety tytuł tego artykułu nie jest prowokacją, ale szczerą prawdą. Jak donoszą badania WHO spadek zawartości witamin w pożywieniu może osiągać nawet 40%! Nie powinniśmy zatem sprawy lekceważyć, ale zaplanować realne działania, które będą uzupełniać niedobory witaminowe pożywienia.
Dlaczego witaminy są nam niezbędne?
Znamy 13 witamin. Ciekawe jest to, że nie są one typowym składnikiem pokarmowym, nie dostarczają kalorii, nie są budulcem i bezpośrednio nie dostarczają energii. Są jednak niezwykle ważne! Dlaczego?
Witaminy to związki, które zostały odkryte w 1912 roku. Są one regulatorami codziennego funkcjonowania naszego organizmu. Potrzebujemy ich do wzrostu i prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych. To one warunkują nasze zdrowie. Paradoks polega na tym, że nasz organizm ich potrzebuje, a jednak nie potrafi sam wytworzyć. Dlatego muszą zostać dostarczone wraz z pożywieniem.
Jak przemycać codziennie witaminy?
Jest wiele sposobów na to, by w codziennym odżywianiu przemycać witaminy do organizmu. Nie opierają się one na łykaniu uzupełniających niedobory suplementów, ale na właściwym komponowaniu pożywienia. Niezawodnym i uznanym przez dietetyków sposobem jest spożywanie takich dań, jak: koktajle, naturalne soki, shake’i czy zupy krem.
Ważne jest to, aby wymienione pokarmy spożywać w ramach posiłku np. w ramach 2 śniadania czy podwieczorku. Przecież mimo swoich cennych właściwości, dostarczają także kalorii – zwłaszcza, gdy w ich skład wchodzą owoce.
Zakup soku czy zupy wątpliwej jakości nie jest rozwiązaniem, najlepiej samemu komponować i przygotowywać takie potrawy. Wówczas będziemy mieć również pewność, że użyliśmy dobrej jakości warzyw i owoców, oraz będziemy mieć informację dotyczącą ilości takich produktów (a zatem i kaloryczności).
Diety, które dostarczają witamin
Wymienione wyżej rozwiązania spotykane są coraz częściej w dietach odchudzających. Szczególnie tych o potwierdzonej skuteczności. Takie rozwiązanie zastosowała również autorka diety OXY. Jest to kuracja zbudowana na silnych podstawach. W jednej z faz tej kuracji – „detox” dietetyczka proponuje koktajle oczyszczające organizm z toksyn. W innych etapach diety zastosowała shake żurawinowy, który jest bogatym źródłem witaminy C. W całym jadłospisie pojawiają się propozycje zup-krem i naturalne soki spożywane 30 min po posiłku.
Przepisy na witaminowy sukces
Koktajl oczyszczający: cytryna z pietruszką
Składniki:
• szklanka wody mineralnej lub pół szklanki wody i 2 ogórki zielone
• 1 pęczek zielonej pietruszki
• 1 cytryna
• miód lub odrobina cukru do smaku
• gałązka kolendry
Sposób przygotowania:
1. Cytrynę umyć, obrać ze skórki, pietruszkę umyć i osuszyć, a następnie oderwać listki.
2. Do wysokiego naczynia wrzucić cytrynę i natkę pietruszki. Całość zalać szklanką wody, lekko posłodzić miodem. Składniki zmiksować blenderem.
3. Napój można przecedzić przez sitko lub zostawić drobinki listków. Podać schłodzony, najlepiej z lodem.
Koktajl odchudzający z witaminą C: Shake żurawinowy
Składniki:
• 60g suszona żurawina
• 12g otrąb
• 240ml kefiru naturalnego lub wody
Sposób przygotowania:
1. Do wysokiego naczynia wlać kefir.
2. Dodać żurawinę i otręby.
3. Zmiksować przy użyciu blendera na wysokich obrotach.
4. Można wstawić do lodówki na około 30 minut.
Źródło: www.dietaoxy.pl
W skrócie:
Witaminy są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety spożywamy ich coraz mniej (wg danych WHO nawet o 40%), narażając się tym samym na niedobory i poważne skutki zdrowotne. Nasz organizm nie może sam wyprodukować witamin, muszą one zostać dostarczone z pożywieniem. Warto zainteresować się sposobami, dzięki którym „przemycimy” do naszego organizmu te substancje.