Obecnie papryka znajduje sie w centrum zainteresowań naukowców z uwagi na jej obiecujące korzyści płynące dla organizmu i procesu odchudzania. Uwagę badaczy zwraca kapsaicyna, która występuje w chili. Substancja ta działa na wiele różnych sposobów, które mogą zapewnić szybsze wydalanie tłuszczu bez uszczerbku dla bezpieczeństwa i zdrowia człowieka. W artykule tym znajdują się wszystkie niezbędne informacje, które pozwolą omówić korzyści płynące ze spożywania kapsaicyny oraz poznać zagrożenia wynikające z nadmiernego dostarczenia do organizmu kapsaicyny.
Czy zastanawialiście się co wywołuje pieczenie w jamie ustnej po zjedzeniu papryki?
Związek chemiczny o nazwie kapsaicyna poprzez pobudzenie receptorów bólu rozmieszczonych w jamie ustnej, żołądka i nosie odpowiada za pojawienie się uczucia pieczenia. Wrażliwe receptory reagują na wysokie pH (miara kwasowości) oraz wysoką temperaturę powstałą w wyniku spożycia papryczek chili. Mózg otrzymuje poprzez neuroprzekaźniki w krwioobiegu informacje o uwolnieniu naturalnych środków przeciwbólowych. Kapsaicyna jest bezwonna i bezsmakowa – jest przeciwutleniaczem, który chroni komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Substancja ta jest niezwykle odporna na zamrażanie i gotowanie, a także warunki panujące w jelitach. Spożywanie papryk oraz przypraw zawierających kapsaicynę jest dobrym sposobem wprowadzenia antyoksydantów do codziennej diety[1].
Ponadto świeża papryka zawiera flawonoidy, które mają działanie antyrakowe oraz witaminę A wpływająca na prawidłowy rozwój i utrzymanie w dobrej kondycji oczy, skórę i zęby [2].
W zależności od ilości kapsaicyny w żywności może ona powodować pieczenie, a nawet ból trwający od kilku sekund do kilku godzin. W 1989 roku opublikowano na ten temat badania w mahazynie Pain. Naukowcy poprzez wstrzyknięcie kapsaicyny podskórnie w przedramię badanych osób dowiedli, że związek ten wywołuje podrażnienie, odczyn alergiczny, wzmożoną wrażliwość na ból lecz nie są to skutki długotrwałe [3].
Jakie ryzyko niesie za sobą spożywanie dużej ilości kapsaicyny?
Oprócz wrażliwości na ból, przypuszcza się, że kapsaicyna może mieć inne niekorzystne efekty wpływające na organizm człowieka. Substancję tą zalicza się do przeciwutleniaczy, pomimo to prowadzono badania by sprawdzić czy nie przyczynia się do powstawania zmian nowotworowych w organizmie. W badaniu opublikowanym w 2011 roku przez Cancer Research, naukowców stwierdził, że kapsaicyny blokuje TRPV receptor 1, który zapewnia uczucie pieczenia po zjedzeniu pikantnych potraw. Kiedy receptor TRPV 1 jest zablokowany, wzrasta ryzyko raka skóry. Jednakże ilość kapsaicyny w papryce tj.: jalapenos wynosi od 3000 do 6000 jednostek ostrości (SHU, Scoville’a), a czysta kapsaicyna osiąga wartość 16 000 000 jednostek ostrości. Ze względu na stosunkowo niewielkie ilości kapsaicyny w pieprzu, istnieje niewielkie ryzyko wywołania zmian nowotworowych [4].
Kapsaicyna w walce z bólem i otyłością
Papryka chili zawierająca kapsaicynę powoduje pieczenie, a nawet ból receptorów smaku. Niemniej jednak stwierdzono, że związek ten może pomóc w leczeniu bólu u chorych z przewlekłym bólem i w zaburzeniach mięśniowo-szkieletowych. Kapsaicyna jest także stosowana w badaniach klinicznych i istnieją twarde dowody, że może on zmniejszyć odczuwanie bólu u pacjenta. Według badań przeprowadzonych w 2013 roku opublikowanych przez Pain Medicine, istnieją dowody, że plaster umieszczony na skórze zawierający 8% kapsaicyny może stymulować nerwy w obwodowym układzie nerwowym i blokować ból, przed dotarciem do rdzenia kręgowego i skutecznie zmniejszyć dyskomfort u pacjentów z bólem neuropatycznym [5].
Przypuszcza się, że spożywanie żywności zawierającej kapsaicynę może wpływać na zmniejszenie masy ciała. W badaniu opublikowanym przez International Journal of Obesity, przeprowadzonym w 2005 roku oceniano wpływ kapsaicyny na ilość przyswajanej energii, kalorii i tłuszczu. Eksperyment wykazał, że u mężczyzn i kobiet, średnia dzienna ilość przyjmowanych kalorii była o 10-16% niższa po spożyciu papryki zawierającej małą ilością kapsaicyny, którą podawano przed każdym posiłkiem. Wyniki sugerują, że papryki zawierające co najmniej 0,25% kapsaicyny wpływają na zmniejszenie ilości spożywanych kalorii. Dlatego spożywanie kapsaicyny może zmniejszyć ilość dostarczanych do organizmu kalorii, ale nie powinno to być podstawową formą utraty masy ciała [6]. Zasadę tę skutecznie wykorzystuje między innymi dieta 3D Chili pozwalająca schudnąć za pomocą wyłącznie naturalnych przypraw.
Zalety spożywania papryki chili
Inne ważne doniesienia opowiadają się za tym, że kapsaicyna prawdopodobnie wpływa na komórki nowotworowe poprze spowolnienie ich proliferacji (namnażanie się) lub wzrostu. W 2013 roku opublikowane w BMC Complement and Alternative Medicine badania dowiodły, że wzrost komórek rakowych znajdujących się w jamie ustnej był hamowany, gdy komórki były eksponowane na kapsaicynę. Wyniki wykazały, że kapsaicyna osłabia żywotność komórek, co wskazuje na to, że wykazuje działanie przeciwrakowe [7].
Kapsaicyna wydaje się mieć pozytywny wpływ, przy umiarkowanym spożyciu. Może pomóc w zmniejszaniu: apetytu, tempa rozwoju komórek rakowych i odczuwaniu bólu. W celu uzyskania maksimum korzyści z kapsaicyny należy wprowadzić do swojej diety różnego rodzaju papryki i produkty ich pochodzenia.
Skala Scoville’a (SHU, Scoville Hotness Unit – ang. jednostka ostrości Scoville’a) to skala ostrości, czyli pikantności danej potrawy, głównie używana w stosunku do papryk. Określa ona ilość kapsaicyny, czyli substancji powodującej uczucie ostrości, w produkcie. Skala została wprowadzona przez amerykańskiego chemika Wilbura Scoville’a w 1912. Poziom ciepła z chili jest mierzona w jednostach ciepła SHU, nazwanych od nazwiska wynalazcy, który opracował system w 1912 roku [8]. Instytut Chile Pepper Instute of New Mexico State Univesity przetestował setki odmian papryk by określić je na skali Scoville’a pełną listę udostępnia na stronie http://www.chilepepperinstitute.org/
Odmiana papryki | Łagodne (tys.) | Ostre (tys.) | Bardzo ostre (tys.) |
---|---|---|---|
Standard Pepper Spray | 2 000-5 000 | ||
Bhut Jolokia | 1 041 | ||
Scotch Bonnet, Red Savina Habanero | 500-1 000 | ||
Long Slim Cayenne | 250-500 | ||
Tabasco | 100-250 | ||
Thai Hot, Chinese, Kwangsi | 50-100 | ||
Jalapeno, Cayenne, Serano, Arbol | 5-25 | ||
Guaillo, Luisiana Hot | 0,1-5 | ||
Bell | 0 |
Czy wiesz, że:
-
Istnieje 140 odmian papryki chili, które rosną w Meksyku.
-
Postała dieta wykorzystująca odchudzające właściwości kapsaicyny
-
Większość osób myśli, że spożywanie pikantnej żywności przyczyni się do powstawania wrzodów żołądka, jest to mit. Przyprawy zawierające kapsaicynę stymulują do tworzenia ochronnej błony śluzowej żołądka i pomagają w zwalczaniu helicobacter pylori przyczyniającej się do tworzenia zmian wrzodowych i nowotworowych.
-
Ostre papryki są niskokaloryczne, zawierają dwa razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe i więcej witaminy A niż marchew.
-
Krzysztof Kolumb sprowadził nasiona z Ameryki do Europy w 1493 roku.
-
Indie są największym producentem papryki chili.
W skrócie:
Papryka chili jest postrzegana jako produkt spożywczy posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Kapsaicyna występująca w tym warzywie przyczynia się do zwalczania raka, poprzez sprzyjaniu naturalnego cyklu tzw. zaprogramowanej śmierci komórki, o nazwie apoptoza. Kapsaicyna może zapobiec nagromadzeniu się tkanki tłuszczowej w organizmie. Wczesne badania sugerują, że spożywanie papryczek obniża ilość tłuszczu krążącej we krwi i należy regularnie jeść produkty zawierające kapsaicynę jak to ma miejsce w kuchni tajskiej lub indyjskiej. Aktywna ilość kapsaicyny to 8 – 25 mmol na dobę.
W dzisiejszych czasach przybywa coraz więcej środków wspomagających zmniejszanie masy ciała. Kolejnym środkiem ułatwiającym odchudzanie może stać się w przyszłości kapsaicyna. Prowadzone na przestrzeni lat badania dostarczyły wiele ciekawych wniosków na temat wpływu kapsaicyny na metabolizm tłuszczów. Doświadczenie badające oddziaływanie kapsaicyny na masę ciała, prowadzone na ludziach wskazują, że posiada właściwości odchudzające. Widoczne jest również podobieństwo mechanizmów warunkujących zmniejszenie masy ciała, zachodzących pod wpływem kapsaicyny w organizmach ludzkich i zwierzęcych. Stwierdzono między innymi wzrost utleniania tłuszczów, wzrost zużycia energii związany z aktywacją współczulnego układu nerwowego przez katecholaminy [9] oraz spadek apetytu [10].
[csblink]
Piśmiennictwo:
1. „Antioxidant Activity of Capsinoids” nbci.nih.gov (2002)
2. „Vitamin A Benefit” nbci.nih.gov (2013)
3. „Dose –dependent Pain and Mechanical Hyperalgesia In Humans after Intradermal Iniection of Capsaicin” Pain (1989)
4. „Sensory and Gastrointestinal Satiety Effects of Capsaicin on Food Intake” IJO (2005)
5. „The Capsaicin 8% Patch for Neuropathic Pain in Clinical Practice: A Retrospective Analysis” Pain Med. (2013)
6. „The Two Faces of Capsaicin” Cancer Res (2011)
7. „Capsaicin indu ces cell cycle agrest and apoptosis In human KB cancer cells” BMC Complement Altern. Med. (2013)
8. wikipedia.org
9. Yoshioka M., St-Pierre S., Suzuki M., Tremblay A. Effects of red pepper added to high-fat and high-carbohydrate meals on energy metabolism and substrate utilization in Japanese women. British Journal of Nutrition 1998; 80:503–510.
10. Belza A., Frandsen E., Kondrup J. Body fat loss achieved by stimulation of thermogenesis by a combination of bioactive food ingredients: a placebo controlled, double-blind 8-week intervention in obese subjects. International Journal of Obesity 2007; 31:121–130.