Spośród zimnych sosów, to właśnie majonez cieszy się największą popularnością. Dla wielu Polaków jest on nieodzownym uzupełnieniem past kanapkowych, sałatki warzywnej, sałatek z makaronu, jaj na twardo, czy prostych kanapek spożywanych na co dzień.
Ten najbardziej naturalny powinien być wyprodukowany z oleju, żółtek jaj, musztardy i przypraw. Używamy go śmiało, zapominając, że majonez to bomba kaloryczna. Niemniej nie zrażajmy się do niego definitywnie. Większość dostępnych na sklepowych półkach majonezów została wyprodukowana na bazie olejów roślinnych, będących cennym źródłem „dobrych kwasów tłuszczowych”. Dlatego sięgajmy po niego z umiarem, a wtedy majonez będzie zdrowym składnikiem zbilansowanej diety.
Poniżej prezentujemy ocenę najpopularniejszych majonezów:
- Kielecki
- Winiary
- Hellmann's
- Roleski
- Ocetix
Majonez Kielecki
Wartość energetyczna (kcal) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Białko (g) |
---|---|---|---|
631 | 68 | 2,2 | 2,0 |
Składniki:
- olej roślinny rafinowany
- musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, zioła)
- woda
- żółtka jaj kurzych 7%
Dodatkowe informacje:
- barwniki: brak
- przeciwutleniacze: brak
- regulatory kwasowości: brak
- substancje konserwujące: brak
- substancje zagęszczające: brak
Ogólna ocena produktu w skali od 1-100:
Majonez Dekoracyjny Winiary
Wartość energetyczna (kcal) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Białko (g) |
---|---|---|---|
702 | 76,1 | 3,0 | 1,3 |
Składniki:
- olej roślinny
- żółtko jaja 6%
- ocet
- musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat)
- cukier
- sól
- przyprawy
- sól wapniowo-disodowa EDTA (E385- syntetyczny przeciwutleniacz, konserwant- może wywoływać alergie, przyczyniać się do powstawania zaburzeń przemiany materii oraz zakłócać równowagę mineralną organizmu)
- kwas cytrynowy E330-przeciwutleniacz, regulator kwasowości
Dodatkowe informacje:
- przeciwutleniacze: zawiera
- regulatory kwasowości: zawiera
- barwniki: brak
- substancje konserwujące: brak
- substancje zagęszczające: brak
Ogólna ocena produktu w skali od 1-100:
Majonez Hellmann’s Oryginalny
Wartość energetyczna (kcal) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Białko (g) |
---|---|---|---|
680/td> | 74 | 3,0 | 0,6 |
Składniki:
- olej roślinny
- woda
- żółtko jaja 3%
- ocet
- cukier
- musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat)
- sól
- aromat
- sól wapniowo-disodowa EDTA (E385- syntetyczny przeciwutleniacz, konserwant- może wywoływać alergie, przyczyniać się do powstawania zaburzeń przemiany materii oraz zakłócać równowagę mineralną organizmu)
- karoteny E160a- naturalny barwnik
Dodatkowe informacje:
- barwniki: zawiera
- przeciwutleniacze: zawiera
- regulatory kwasowości: brak
- substancje konserwujące: brak
- substancje zagęszczające: brak
Ogólna ocena produktu w skali od 1-100:
Majonez Stołowy Roleski
Wartość energetyczna (kcal) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Białko (g) |
---|---|---|---|
491 | 52,0 | 4,5 | 1,0 |
Składniki:
- olej rzepakowy
- woda
- musztarda (woda ,ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól)
- jajo kurze 4,3%
- cukier
- ocet winny biały
- skrobia modyfikowana E1404- substancja zagęszczająca
- żółtko jaja kurzego 1,1%
- sól
- zagęszczony sok z cytryny
- guma guar E412- naturalna substancja zagęszczająca, stabilizator
- guma ksantanowa E415- syntetyczna substancja zagęszczająca, stabilizator
- benzoesan sodu (E211- syntetyczny konserwant- może wywoływać alergie zwłaszcza u osób uczulonych na kwas acetylosalicylowy; potencjalnie może przyczynić się do wystąpienia astmy, pokrzywki, nadpobudliwości, działa drażniąco na śluzówkę żołądka, u osób z chorobą wrzodową może wywoływać dolegliwości bólowe)
- sorbinian potasu E202- syntetyczny konserwant
- aromat
- beta- karoten E160a- naturalny barwnik
- sól wapniowo-disodowa EDTA (E385- syntetyczny przeciwutleniacz, konserwant- może wywoływać alergie, przyczyniać się do powstawania zaburzeń przemiany materii oraz zakłócać równowagę mineralną organizmu)
Dodatkowe informacje:
- barwniki: zawiera
- przeciwutleniacze: zawiera
- substancje konserwujące: zawiera
- substancje zagęszczające: zawiera
Ogólna ocena produktu w skali od 1-100:
Majonez Pomorski Stołowy Ocetix
Wartość energetyczna (kcal) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Białko (g) |
---|---|---|---|
611 | 65,8 | 3,51 | 1,26 |
Składniki:
- olej roślinny
- woda
- ocet spirytusowy
- musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól)
- cukier
- żółtko kurze w proszku (2%)
- sól
- skrobia modyfikowana E1404- substancja zagęszczająca
- guma guar E412- naturalna substancja zagęszczająca
- guma ksantanowa E415- syntetyczna substancja zagęszczająca
- sól wapniowo-disodowa EDTA (E385- syntetyczny przeciwutleniacz, konserwant- może wywoływać alergie, przyczyniać się do powstawania zaburzeń przemiany materii oraz zakłócać równowagę mineralną organizmu)
- beta karoten E160a- naturalny barwnik
Dodatkowe informacje:
- barwniki: zawiera
- przeciwutleniacze: zawiera
- substancje zagęszczające: zawiera
- substancje konserwujące: brak
- regulatory kwasowości: brak
Ogólna ocena produktu w skali od 1-100:
Zastosowane oznaczenia:
- – dodatek/substancja bezpieczna dla zdrowia
- – dodatek/substancja sama w sobie nie jest szkodliwa dla zdrowia, ale może się stać przy zwiększonej częstotliwości jej spożywania
- – dodatek/substancja problematyczna, zaleca się ostrożność
- – dodatek/substancja niekorzystna dla zdrowia, odradza się częste spożywanie
Warto zapamiętać:
- Oleje roślinne są bogatym źródłem dwóch wielonienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych- kwasu linolowego (LA) i α- linolenowego (ALA). Kwas LA zmniejsza stężenie triglicerydów i cholesterolu frakcji LDL w surowicy krwi (zmniejsza również stężenie frakcji HDL cholesterolu), obniża ciśnienie krwi oraz hamuje agregację płytek krwi [1].
- Oleje roślinne ze względu na dużą wartość energetyczną oraz zawarte w nich witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, fitosterole i niezbędne, tj. egzogenne kwasy tłuszczowe są ważnymi składnikami diety [1].
- Kupując majonez zwracajmy uwagę, by lista składników poza olejem, żółtkami jaj, musztardą i przyprawami była jak najkrótsza.
Piśmiennictwo:
- Zagrodzki P., Starek A., „Dietetyczne znaczenie olejów roślinnych”, Bromat. Chem. Toksykol. –XLV, 2012, 4 str. 1175-1182.