Polacy z całej gamy soków owocowych najchętniej wybierają smak pomarańczowy. Stanowi on 35% wielkości sprzedaży. Soki owocowe cieszą się rosnącym zainteresowaniem konsumentów. Wynika ono ze wzrostu zapotrzebowania na żywność funkcjonalną, która wykazuje korzystny wpływ na organizm [1].
Soki owocowe są cennym źródłem składników biologicznie aktywnych, zwłaszcza tych o działaniu przeciwutleniającym (witamina C), dostarczają także znacznych ilości pozostałych witamin, składników mineralnych i błonnika [1,2]. Pamiętajmy, że termin „sok” oznacza 100% wsadu owocowego. Zatem sok, to produkt bezpośrednio wyciśnięty z owoców lub otrzymany z zagęszczonego soku owocowego, poprzez odtworzenie proporcji wody i aromatu usuniętego w trakcie procesu zagęszczania. Do soku owocowego można dodawać miazgę i komórki miąższu, które były uprzednio oddzielone. Sok nie może natomiast zawierać sztucznych barwników, ani aromatów, nie może też być konserwowany chemicznie. Soki można wzbogacać w witaminy [3].
Poniżej prezentujemy ocenę najpopularniejszych soków pomarańczowych:
- Hortex
- Fortuna
- Tymbark
- Cappy
- Queen of Juice
Hortex Pomarańcza 100%
Wartość energetyczna (kcal) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Białko (g) |
---|---|---|---|
47 | 0,0 | 10,7 | 0,7 |
Składniki:
- sok pomarańczowy 100% z soku zagęszczonego
Dodatkowe informacje:
- brak
Ogólna ocena produktu w skali od 1-100:
Fortuna Sok 100% Pomarańcza
Wartość energetyczna (kcal) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Białko (g) |
---|---|---|---|
43 | <0,5 | 9,7 | 0,6 |
Składniki:
- sok pomarańczowy z zagęszczonego soku pomarańczowego
Dodatkowe informacje:
- brak
Ogólna ocena produktu w skali od 1-100:
Tymbark Sok 100% Pomarańcza
Wartość energetyczna (kcal) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Białko (g) |
---|---|---|---|
44 | 0,1 | 10,2 | 0,6 |
Składniki:
- sok pomarańczowy 100% z zageszczonego soku pomarańczowego
Dodatkowe informacje:
- brak
Ogólna ocena produktu w skali od 1-100:
Cappy cała Pomarańcza (100% pomarańczy)
Wartość energetyczna (kcal) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Białko (g) |
---|---|---|---|
52 | 0,0 | 12,8 | 0,9 |
Składniki:
- sok pomarańczowy z zageszczonego soku pomarańczowego 90%
- miąższ z pomarańczy 6%
- ekstrakt z pomarańczy 4%
Dodatkowe informacje:
- etykieta produktu zawiera informacje dotyczące zawartości witaminy C i potasu
Ogólna ocena produktu w skali od 1-100:
Quuen Of Juice Premium
Wartość energetyczna (kcal) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Białko (g) |
---|---|---|---|
42,5 | 0,03 | 9,0 | 0,7 |
Składniki:
- sok pomarańczowy 100%
Dodatkowe informacje:
- etykieta produktu zawiera informacje dotyczące zawartości witaminy C
Ogólna ocena produktu w skali od 1-100:
Zastosowane oznaczenia:
- – dodatek/substancja bezpieczna dla zdrowia
- – dodatek/substancja sama w sobie nie jest szkodliwa dla zdrowia, ale może się stać przy zwiększonej częstotliwości jej spożywania
- – dodatek/substancja problematyczna, zaleca się ostrożność
- – dodatek/substancja niekorzystna dla zdrowia, odradza się częste spożywanie
Warto zapamiętać:
- 1) Sok z pomarańczy, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, wspomaga leczenie chorób nowotworowych, korzystnie wpływa na profil lipidowy krwi, może być stosowany w profilaktyce nadciśnienia tętniczego [1].
- 2) Witamina C zawarta w sokach i nektarach owocowych poza pełnieniem roli przeciwutleniacza zapobiegającego starzeniu się komórek organizmu, jest modulatorem odpornościowym, zwiększa również wchłanianie wapnia i żelaza. Kwas askorbinowy korzystnie oddziaływuje na funkcję śródbłonka- hamuje powstawanie blaszki miażdżycowej oraz warunkuje produkcję kolagenu [2].
- 3) Soki pomarańczowe mogą być potencjalnie bardzo dobrym źródłem witaminy C [2].
Piśmiennictwo:
- Pyryt B., Wilkowska D. „Ocena jakości wybranych soków pomarańczowych”, Bromat. Chem. Toksykol.- XLV, 2012, 3, str. 248-253.
- Lebiedzińska A., Czaja J., Petrykowska K., Szefer P., „Soki i nektary owocowe źródłem witaminy C”, Toksykol.- XLV, 2012, 3, str.390-396.
- www.kups.org.pl
Dodaj komentarz