Wielu z nas chce nie tylko zjeść dobrze, ale również być „na czasie” z obowiązującymi w gastronomii trendami. A te wyznaczane są przez wielkich kucharzy, kreatorów smaku, blogerów kulinarnych, dietetyków czy też osobowości telewizyjne. Warto się nimi zainteresować, odkrywać nowe smaki i tym samym wiedzieć, co nowego będzie się działo w gastronomii w całym roku 2015.
Z odżywianiem jest jak z modą – rządzą nimi pojawiające się co jakiś czas trendy. Wiele rzeczy wraca w nowych odsłonach, ale również w codziennej diecie pojawiają się nowe produkty. Warto inspirować się tymi przysłowiowymi „hitami” i wzbogacać swoją dietę. W tym roku obowiązują następujące trendy:
Nowe życie roślin strączkowych
Rośliny strączkowe w naszej rodzimej kuchni spożywane są w bardzo ograniczonych ilościach. Dlaczego? Tego chyba nie wie nikt. Pomijając kwestię, że są doskonałym źródłem białka roślinnego, to nie do przecenienia są drzemiące w nich mikro- i makroelementy oraz błonnik. Naukowcy już bardzo dawno temu odkryli, że obniżają one ryzyko zachorowania na: raka jelita grubego, cukrzycę, czy też choroby układu krwionośnego.
Patrząc na nie z praktycznego punktu widzenia: są tanie, szybkie i niezwykle łatwe w przygotowaniu i występują w wielu odmianach – więc każdy znajdzie coś dla siebie. Nie powinno zatem nikogo dziwić, że coraz częściej są włączane w diety odchudzające (np. dieta OXY)
Źródło: www.dietaoxy.pl
Wracając do obowiązującej aktualnie swego rodzaju mody na rośliny strączkowe, to wykorzystywane są praktycznie wszystkie, dostępne na rynku warzywa: bób, ciecierzyca, groch, fasola, soczewica oraz soja. W daniach inspirowanymi kuchnią indyjską pojawiają się również takie „egzotyczne” ich odmiany, jak: fasola mungo, nikla indyjska, fasola lobia czy też chwali.
Zwrot ku prostocie
Dla wszystkich czas jest wartością. Poglądowi temu nie oparła się również gastronomia. Dania mają być smaczne, zdrowe, nieskomplikowane i szybkie w wykonaniu. Oczywiście nie bez znaczenia jest również kwestia, że mają zaskakiwać nowymi smakami i rozwiązaniami. Dla wielu uwzględnienie wszystkich tych czynników wydaje się niemożliwe. A jednak. Jest to możliwe i doskonale sprawdza się we wszelkich potrawach jednogarnkowych, daniach warzywnych czy też wszelkiej maści zapiekankach. W tym roku trend ten będzie rozwijał się.
Czym charakteryzują się proste potrawy?
-
Unikalnym połączenie składników.
-
Wykorzystywaniem jedynie zdrowych produktów.
-
Łatwym przepisem.
-
Krótkim (max. 45 min.) czasem przygotowywania.
Soki, kremy i koktajle w roli głównej
Na szczęście obowiązującym trendem jest ten, który akcentuje jedzenie warzyw. Występują one jednak pod zupełnie innymi postaciami, niż dotychczas – warzywne zupy-krem, domowej roboty soki i oczyszczające organizm z toksyn koktajle. W koktajlach i niezwykle modnych smoothie łączone są czasami warzywa z owocami – dając nowe, niespotykane smaki: np. szpinak z jabłkiem, gruszką lub bananem.
Dietetycy są zgodni co do tego, że powinniśmy spożywać 5 porcji warzyw/owoców dziennie – soki, zupy-krem czy koktajle są właśnie takimi porcjami. Są niezwykle pożywne i aromatyczne. Poza tym „multiwarzywne” dania są doskonałym źródłem makro- i mikroelementów.
Roślinniejemy
Okazuje się, że mamy coraz większą świadomość tego, co jemy. Zdajemy sobie już sprawę z tego, że udział białka w naszej diecie powinien być doskonale wyważony. Skutki złej ilości białka mogliśmy obserwować w czasie afery z dietą Dukana, która powodowała mnóstwo skutków ubocznych – przez wysoką podaż białka, która nie była niczym zrównoważona. Warto zatem zwracać uwagę na to, by wybrana przez nas dieta odchudzająca – nawet jeśli jest kuracją proteinową, była zbilansowana i uwzględniała normy ustalone przez Instytut Żywności i Żywienia (tak, jak np. dieta OXY).
Białko jest kluczowym dla nas składnikiem pokarmów – stanowi budulec wszelkich komórek, jest składnikiem hormonów czy enzymów, przeciwciał i mięśni. Jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, że udział frakcji roślinnej, jak i zwierzęcej musi być w odpowiednich proporcjach. Najlepiej, jeśli stosunek ten wynosi: 50:50. Efektem tej wiedzy jest to, że sięgamy po roślinne źródła białka: warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy i ziarna zbóż. Podstawowym źródłem białka przestaje dla nas być mięso, co więcej, trend ten utrzyma się w bieżącym roku. Powinniśmy zwracać uwagę na to, czy wybrane przez nas diety odchudzające podają szczegółowo wartość białka:
Źródło: www.dietaoxy.pl
Orientalne inspiracje
Kuchnia orientalna to jedna z najlepszych kuchni na świecie. Charakteryzuje ją bogactwo smaków, aromatów i rozwiązań, dzięki którym można nie tylko zadbać o zdrowie, ale również zagwarantować sobie idealną figurę (chociażby poprzez używanie przypraw o udowodnionym naukowo działaniu odchudzającym).
Nie powinniśmy się zatem dziwić, że od jakiegoś czasu czerpiemy z kulinarnego bogactwa orientu. Przepisy na potrawy inspirowane kuchnią indyjską czy tajską znajdziemy zatem w czasopismach kobiecych, programach kulinarnych, a nawet w planach diet odchudzających. W tym roku będą jeszcze częściej gościć na naszych stołach.
W skrócie:
Podążanie za nowymi trendami kulinarnymi to przede wszystkim postawienie na zdrowe rozwiązania, które również pomogą nam zadbać o idealną sylwetkę. W bieżącym roku obowiązywać będą trendy, które w 100% odpowiadają temu poglądowi: będziemy jeść więcej warzy i owoców, zwracać uwagę na zawartość białka w diecie – z rozróżnieniem na zwierzęce i roślinne, będziemy również silniej inspirować się kuchnią orientalną – niezwykle zdrową i aromatyczną. Trendy obowiązują nie tylko w naszym codziennym żywieniu, ale również są uwzględniane przez najskuteczniejsze diety odchudzające (np. OXY).