KKażdy plan diety wymaga od nas swego rodzaju dyscypliny i jak najlepszego zorganizowania się – tak, by odchudzanie było jak najmniej męczące i efektywne. Najważniejsze podczas odchudzania jest oczywiście gotowanie posiłków z planu diety. Podpowiadam, jak ułatwić sobie to zadanie.
Wielu moich pacjentów przyznaje, że najbardziej pracochłonne podczas diety jest przeorganizowanie się i szukanie nowych smaków. Przyznaję, że większość z nas jest tak skonstruowana, że najchętniej sięga po rzeczy znane sobie, które dokładnie wie, jak przygotować. Dlatego też przestawienie się na nowe, dietetyczne tory czasami nastręcza pewnych trudności. A te przecież od tego są, by je pokonywać…
Czy muszę mieć sokowirówkę?
Najczęstszym skojarzeniem z terminem „zdrowa dieta” są naturalne soki warzywne i owocowe, które są przygotowywane w domu, przy użyciu sokowirówki. Dlatego tak wiele osób pyta się właśnie o to urządzenie i konieczność jego zakupu przed przejściem na dietę.
Sokowirówkę oczywiście warto mieć w domu, pozwala przecież szybko przygotować soki z ulubionych produktów, które będą zdrowe, pełne witamin, mikroelementów i błonnika pokarmowego. Takie soki są o niebo zdrowsze od tych gotowych, kupowanych w sklepie, które mają różnego typu dodatki.
Oto kilka powodów, dla których warto pić soki zrobione w domu:
- Pomagają oczyścić organizm z toksyn (dlatego też w pierwszej fazie diety OXY jest mnóstwo soków owocowych i warzywnych).
- Wspaniale alkalizują organizm i pomagają zachować jego równowagę kwasowo-zasadową.
- Dostarczają wielu witamin i minerałów – przez co wzmacniają organizm.
- Są źródłem błonnika, który przyspiesza przemianę materii.
Wiele osób podkreśla jednak, że zamiast sokowirówki można używać blendera – z tą różnicą jednak, że sokowirówka odwiruje sok od pozostałości owoców lub warzyw, a przy pomocy blendera możemy otrzymać pełnowartościowe smoothie.
Blender od zadań specjalnych
Blender to obecnie podstawa w wyposażeniu każdej kuchni. To dzięki niemu możemy cieszyć się aromatycznymi zupami-krem, pesto, koktajlami i wspomnianymi owocowymi smoothie. Blender jednak trzeba umieć kupić – wszystko po to, by posłużył nam jak najdłużej. Na co zatem zwracać uwagę?
- Ostrze blendera musi być koniecznie metalowe.
- Warto wybierać blender ze specjalnym pojemnikiem – tzw. kielichem, który ułatwia pracę.
- Moc blendera nie powinna być niższa niż 650W. Najlepiej, jeśli ma on moc 1300 W – wtedy będziemy mieli pewność, że zmiksuje również orzechy i inne twarde produkty.
- Długość przewodu – pozornie banalna rzecz, a w użytkowaniu okazuje się niezwykle ważna.
Pamiętajmy, że dobry blender to inwestycja, która po jakimś czasie się zwraca – dzięki niemu zrobimy w domu wiele rzeczy, które dotychczas kupowaliśmy – np. masło orzechowe. Oczywiście wszystko z pożytkiem dla naszego zdrowia.
Grillowanie czy gotowanie na parze?
Będąc na diecie stajemy przed wyborem alternatywnych metod obróbki termicznej żywności. Dotychczas – przed dietą wybieraliśmy między gotowaniem a smażeniem. Teraz do zestawu możliwości dołączyło również grillowanie i gotowanie na parze, czyli dwie o niebo zdrowsze metody, które dla odchudzających się są najlepszymi wyborami. Jak grillować umiejętnie? Oczywiście wiadomo, że nikt nie będzie rozpalał grilla w ogrodzie, by zgrillować kawałek łososia na obiad. Od tego są albo grille elektryczne, albo też patelnie grillowe (do kupienia w sklepach z AGD za kilkanaście złotych).
Sprawą problematyczną może również okazać się gotowanie na parze – tutaj spieszę dodać, że nie musimy od razu inwestować w drogie urządzenie do gotowania na parze, ponieważ wkładka do zwykłego garnka, którą dostaniemy w sklepie za kilka złotych również się sprawdzi i pozwoli cieszyć się niezwykle dobrym i zdrowym jedzeniem z pary.
Jedzenie na wynos
Będąc na diecie również staniemy przed koniecznością ugotowania czegoś na następny dzień i wzięcia jedzenia do pracy. Na rynku jest naprawdę dużo produktów, które ułatwią nam to zadanie – wszelkiej maści pudełka, lunch boxy, pojemniczki itp.
Warto jednak wiedzieć, jak z tej mnogości wybrać coś naprawdę wartościowego. Oto kilka moich uwag:
- Należy sprawdzić, czy dane pudełko jest dopuszczone do kontaktu z jedzeniem.
- Warto wybierać pudełka składane – np. silikonowe, które nie będą po złożeniu zajmować wiele miejsca.
- Należy sprawdzić szczelność pudełka przed włożeniem do torebki.
- Kupujmy pudełka, w których można podgrzewać jedzenie w mikrofalówce – nie będziemy wówczas przekładać jedzenia z pudełka na talerz itp., zaoszczędzimy wiele czasu.
- Stawiajmy na pudełka z przegrodami, do których można włożyć nie tylko obiad, ale i przekąski na dzień w pracy.
W skrócie:
Dieta to szczególny czas – wymaga pewnego przeorganizowania swoich przyzwyczajeń i zaplanowania przygotowywania posiłków (również na kolejny dzień). Nie będzie to jednak trudne, jeśli wybierzemy sprzęt, który rzeczywiście nam pomoże i będzie spełniał swoje funkcje jeszcze długo po zakończeniu planu diety – przecież nowe nawyki zostaną z nami na zawsze.