Zarówno dorośli, jak i dzieci, spośród wszystkich przetworów mięsnych chętnie i powszechnie wybierają parówki. Być może sekret ich popularności związany jest z dużą dostępnością i łatwością przygotowania dań z ich udziałem Wszakże hot dogi, czy parówki zapiekane w cieście możemy zarówno bez problemu kupić, co przygotować samemu.
Jak pokazują badania, współczesny konsument przy zakupie produktu mięsnego kieruje się głównie jego właściwościami sensorycznymi (przede wszystkim smakiem), w dalszej kolejności marką, a następnie ceną [1]. A co z jakością? Czy prawdą jest pogląd, że parówki nie wnoszą nic wartościowego do naszej diety, a wręcz uważane są za niezdrowe? Czy każda parówka zawiera niewiele mięsa, jest wypełniona tłuszczem, wzmacniaczami smaku i sztucznymi wypełniaczami, a może jednak na naszym rynku dostępne są „zdrowe” parówki, będące źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego? W poszukiwaniu odpowiedzi na powyższe pytania zachęcamy do dalszej lektury naszego rankingu.
Poniżej prezentujemy ocenę najpupularniejszych parówek:
- Kraina Obfitości
- Morliny
- Henryk Kania
- Berlinki
- Sokołów
Parówki wieprzowe Kraina Obfitości
Wartość energetyczna (kcal) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Białko (g) |
---|---|---|---|
bd | bd | bd | bd |
Składniki:
- mięso wieprzowe oddzielone mechanicznie 35%
- mięso wieprzowe- 7%
- tkanka łączna wieprzowa
- tłuszcz wieprzowy
- woda
- sól
- skrobia ziemniaczana- substancja zagęszczająca
- skrobia pszenna- substancja zagęszczająca
- białko sojowe
- cytrynian sodu E331- syntetyczny stabilizator
- difosforany (E450- syntetyczne stabilizatory, nadmierne spożycie może zaburzać wchłanianie żelaza, magnezu i wapnia, wywoływać osteoporozę i powodować odkładanie się wapnia w tkankach)
- trifosforany (E451- syntetyczne stabilizatory, nadmierne spożycie może zaburzać wchłanianie żelaza, magnezu i wapnia, wywoływać osteoporozę i powodować odkładanie się wapnia w tkankach)
- przyprawy i ich ekstrakty
- aromaty
- glukoza
- mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych E471- naturalne emulgatory
- mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym E472c syntetyczne emulgatory
- askorbinian sodu E301- syntetyczny przeciwutleniacz
- izoaskorbinian sodu (E316- syntetyczny przeciwutleniacz, istnieją obawy, że może wywoływać alergie)
- glutaminian sodu (E621- syntetyczna substancja wzmacniająca smak- może wywoływać alergie; w przypadku nadmiernego spożycia u osób wrażliwych może przyczyniać się do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi, występowania bólów głowy, astmy, wysypki skórnej, bezsenności i nadpobudliwości; regularne spożywanie może skutkować chronicznymi migrenami i depresją)
- azotyn sodu (E250- syntetyczny konserwant- potencjalnie może wywoływać astmę, bóle i zawroty głowy oraz nudności)
Dodatkowe informacje:
- mięso oddzielone mechanicznie: zawiera
- substancje zagęszczające: zawiera
- stabilizatory: zawiera
- emulgatory: zawiera
- przeciwutleniacze:zawiera
- substancje wzmacniające smak: zawiera
- substancje konserwujące: zawiera
- regulatory kwasowości: brak
- brak informacji o wartości energetycznej i odzywczej produktu
Ogólna ocena produktu w skali od 1-100:
Parówki (Kiełbaski pyszne) Morliny
Wartość energetyczna (kcal) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Białko (g) |
---|---|---|---|
bd | bd | bd | bd |
Składniki:
- mięso wieprzowe 76%
- woda
- skrobia ziemniaczana- substancja zagęszczająca
- sól
- białko sojowe
- difosforany (E450- syntetyczne stabilizatory, nadmierne spożycie może zaburzać wchłanianie żelaza, magnezu i wapnia, wywoływać osteoporozę i powodować odkładanie się wapnia w tkankach)
- trifosforany (E451- syntetyczne stabilizatory, nadmierne spożycie może zaburzać wchłanianie żelaza, magnezu i wapnia, wywoływać osteoporozę i powodować odkładanie się wapnia w tkankach)
- cytrynian sodu E331- syntetyczny stabilizator
- glutaminian sodu (E621- syntetyczna substancja wzmacniająca smak- może wywoływać alergie; w przypadku nadmiernego spożycia u osób wrażliwych może przyczyniać się do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi, występowania bólów głowy, astmy, wysypki skórnej, bezsenności i nadpobudliwości; regularne spożywanie może skutkować chronicznymi migrenami i depresją)
- inozynian disodowy (E631- naturalna substancja wzmacniająca smak- może pogłębiać dolegliwości związane z kamieniami nerkowymi oraz dną moczanową)
- białko kolagenowe wieprzowe
- glukoza
- przyprawy
- askorbinian sodu E301- syntetyczny przeciwutleniacz
- ekstrakt drożdży – substancja wzmacniająca smak, w przemyśle spożywczym wykorzystywany jest jako źródło glutaminianu sodu
- ekstrakty przypraw
- azotyn sodu (E250- syntetyczny konserwant- potencjalnie może wywoływać astmę, bóle i zawroty głowy oraz nudności)
Dodatkowe informacje:
- mięso oddzielone mechanicznie: brak
- substancje zagęszczające: zawiera
- stabilizatory: zawiera
- emulgatory: brak
- przeciwutleniacze:zawiera
- substancje wzmacniające smak: zawiera
- substancje konserwujące: zawiera
- regulatory kwasowości : brak
- brak informacji o wartości energetycznej i odżywczej produktu
Ogólna ocena produktu w skali od 1-100:
Parówki wiedeńskie Henryk Kania
Wartość energetyczna (kcal) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Białko (g) |
---|---|---|---|
bd | bd | bd | bd |
Składniki:
- mięso wieprzowe (85g mięsa wieprzowego na 100g produktu)
- boczek wieprzowy
- woda
- sól
- cukier
- błonnik pszenny- substancja zagęszczająca
- susz z warzyw i owoców
- przyprawy naturalne
- aromaty naturalne
- ekstrakt drożdży – substancja wzmacniająca smak, w przemyśle spożywczym wykorzystywany jest jako źródło glutaminianu sodu
- ekstrakty przypraw
Dodatkowe informacje:
- mięso oddzielone mechanicznie: brak
- substancje zagęszczające: zawiera
- stabilizatory: brak
- emulgatory: brak
- przeciwutleniacze: brak
- substancje wzmacniające smak: zawiera
- substancje konserwujące: brak
- regulatory kwasowości : brak
- brak informacji o zawartości energetycznej produktu
Ogólna ocena produktu w skali od 1-100:
Parówki Berlinki Classic
Wartość energetyczna (kcal) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Białko (g) |
---|---|---|---|
253 | 21 | 2,7 | 13,2 |
Składniki:
- mięso wieprzowe 71%
- woda
- sól
- białko sojowe
- skrobia modyfikowana E1404- substancja zagęszczająca
- białko wieprzowe kolagenowe
- glukoza
- difosforany (E450- syntetyczne stabilizatory, nadmierne spożycie może zaburzać wchłanianie żelaza, magnezu i wapnia, wywoływać osteoporozę i powodować odkładanie się wapnia w tkankach)
- trifosforany (E451- syntetyczne stabilizatory, nadmierne spożycie może zaburzać wchłanianie żelaza, magnezu i wapnia, wywoływać osteoporozę i powodować odkładanie się wapnia w tkankach)
- glutaminian sodu (E621- syntetyczna substancja wzmacniająca smak- może wywoływać alergie; w przypadku nadmiernego spożycia u osób wrażliwych może przyczyniać się do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi, występowania bólów głowy, astmy, wysypki skórnej, bezsenności i nadpobudliwości; regularne spożywanie może skutkować chronicznymi migrenami i depresją)
- przyprawy
- ekstrakty przypraw
- askorbinian sodu E301- syntetyczny przeciwutleniacz
- azotyn sodu (E250- syntetyczny konserwant- potencjalnie może wywoływać astmę, bóle i zawroty głowy oraz nudności)
Dodatkowe informacje:
- mięso oddzielone mechanicznie: brak
- substancje zagęszczające: zawiera
- stabilizatory: zawiera
- emulgatory: brak
- przeciwutleniacze:zawiera
- substancje wzmacniające smak: zawiera
- substancje konserwujące: zawiera
- regulatory kwasowości : brak
Ogólna ocena produktu w skali od 1-100:
Parówki Delikatesowe klasyczne Sokołów
Wartość energetyczna (kcal) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Białko (g) |
---|---|---|---|
269 | 22 | 3,0 | 11 |
Składniki:
- mięso wieprzowe68%
- woda
- skrobia ziemniaczana- substancja zagęszczająca
- koncentrat białka sojowego
- tłuszcz wieprzowy
- sól
- aromaty i ekstrakty przypraw
- izoaskorbinian sodu (E316- syntetyczny przeciwutleniacz, istnieją obawy, że może wywoływać alergie)
- glutaminian sodu (E621- syntetyczna substancja wzmacniająca smak- może wywoływać alergie; w przypadku nadmiernego spożycia u osób wrażliwych może przyczyniać się do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi, występowania bólów głowy, astmy, wysypki skórnej, bezsenności i nadpobudliwości; regularne spożywanie może skutkować chronicznymi migrenami i depresją)
- rybonukleotydy disodowe (E635- naturalna substancja wzmacniająca smak- może wywoływać alergie oraz pogłębiać dolegliwości związane z kamieniami nerkowymi oraz dną moczanową)
- octan sodu E262- regulator kwasowości
- cytrynian sodu E331- syntetyczny regulator kwasowości i stabilizator
- guma guar E412- naturalna substancja zagęszczająca, stabilizator
- karagen (E407- naturalna substancja zagęszczająca- może zawierać lub tworzyć glutaminian sodu; nadmierne spożycie może skutkować działaniem przeczyszczającym oraz obniżeniem przyswajania substancji mineralnych)
- cukier
- maltodekstryna
- dekstroza
- difosforany (E450- syntetyczne stabilizatory, nadmierne spożycie może zaburzać wchłanianie żelaza, magnezu i wapnia, wywoływać osteoporozę i powodować odkładanie się wapnia w tkankach)
- trifosforany (E451- syntetyczne stabilizatory, nadmierne spożycie może zaburzać wchłanianie żelaza, magnezu i wapnia, wywoływać osteoporozę i powodować odkładanie się wapnia w tkankach)
- olej roślinny
- ekstrakt drożdży – substancja wzmacniająca smak, w przemyśle spożywczym wykorzystywany jest jako źródło glutaminianu sodu
- azotyn sodu (E250- syntetyczny konserwant- potencjalnie może wywoływać astmę, bóle i zawroty głowy oraz nudności)
Dodatkowe informacje:
- mięso oddzielone mechanicznie: brak
- substancje zagęszczające: zawiera
- stabilizatory: zawiera
- emulgatory: brak
- przeciwutleniacze:zawiera
- substancje wzmacniające smak: zawiera
- substancje konserwujące: zawiera
- regulatory kwasowości : zawiera
Ogólna ocena produktu w skali od 1-100:
Zastosowane oznaczenia:
- – dodatek/substancja bezpieczna dla zdrowia
- – dodatek/substancja sama w sobie nie jest szkodliwa dla zdrowia, ale może się stać przy zwiększonej częstotliwości jej spożywania
- – dodatek/substancja problematyczna, zaleca się ostrożność
- – dodatek/substancja niekorzystna dla zdrowia, odradza się częste spożywanie
Warto zapamiętać:
- Producenci parówek reklamują swoje wyroby jako produkty najwyższej jakości, wytwarzane z wysokogatunkowych surowców mięsnych o wysokiej wartości odżywczej, dużym udziale pełnowartościowego białka i niskiej zawartości tłuszczu [1]. Pamiętajmy jednak, że deklaracje producentów żywności nie zawsze są zgodne z rzeczywistością. Zanim więc sięgniemy po nasze ulubione parówki poświęćmy chwilę czasu i przeczytajmy etykietę produktu.
- Kupując parówki powinniśmy zwracać uwagę zarówno na zawartość mięsa, jak i na jego pochodzenie- czy nie jest ono oddzielane mechanicznie.
Piśmiennictwo:
- Domaradzki P., Florek M., Litwińczuk A., Kaliniak A., Staszowska A. (2012): Jakość parówek dla dzieci oferowanych w sprzedaży detalicznej. Wybrane aspekty oceny jakości żywności. Towaroznawstwo w XXI w. Rozwój i bariery pod red. Zieliński R. i Żuchowski J. Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji PIB. Radom. 128-140.